vrijdag 15 februari 2019

Astro-psychotherapeut Manfred van Doorn.

Vrije middelbare school Novaliscollege te Eindhoven


Valentijnsdag 14 februari hield Manfred een lezing op het Novaliscollege in Eindhoven tijdens een druk bezochte avond. In de centrale hal en met behulp van audiovisuele hulpmiddelen bracht Manfred zijn verhaal over de twaalf deugden en hun onderlinge spanningen en uitdagingen, samengebracht in een soort dubbele helix structuur.       Van Doorn is van origine een psychotherapeut die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een internationaal bekende Management Development trainer en coach. 
Hij is een beeldrijk spreker die liever kiest voor plaatjes en filmpjes om zijn betoog te onderbouwen, dan een logische, samenhangende opbouw en onderbouwing.
Een terugkerend hoofdthema zijn de twaalf astrologische sterrenbeelden die hij typeert met een erbij horend aantal deugden en kwaliteiten. Daarna wordt het een gegoochel, waarbij hij soms kiest voor een cirkel met daarop verdeeld de twaalf sterrenbeelden, die dan weer “de reis van de held” symboliseren door de tijd, de dag en soms ook het jaar.

Wiel en dubbele healix

Vanuit een andere invalshoek gebruikt hij het beeld van de doorlopende sinusgolf en verdeelt hij de sterrenbeelden hierover. Als laatste kiest hij dan ook voor twee parallelle golvende lijnen alsof het  een soort dubbele helix is, waarbij de twaalf sterrenbeeld paarsgewijs met elkaar verbonden zijn en soms zijn dat paren van deugden of kwaliteiten zoals “materie” versus “geest” tegenover elkaar en op een andere plaats het “nu” versus “de toekomst” en  “individu” versus “collectief”. Deze verschillen leiden dan ook weer tot paradoxen. Tuurlijk.

Hij vertelt het met het grootste gemak en kennelijk omdat het voor Manfred zo vanzelfsprekend en betekenisvol is. Voor de onbevangen aandachtige luisteraar is het wel een hele acrobatische tour om de verhaallijn te volgen, in de hoop aan het eind het geheel te kunnen overzien en te begrijpen. In mijn geval is dat niet echt  gelukt. Misschien lag het aan het feit dat zijn gezicht, postuur en zijn gebaren mij heel sterk deden denken aan de Franse acteur Gerard Depardieu. Dat leidde misschien toch teveel af.

Het meest bekende boek 


Nog raadselachtiger is de koppeling met duurzaamheid die Manfred ook veelvuldig benadrukte. Waar dat uit bleek kan ik helaas niet aangeven. Soms lijkt het erop dat Manfred mee wil liften op actuele thema’s en onderwerpen maar dat leidt tot een wat chaotisch bont mengsel van beweringen en uitspraken. 

Zo werd in twee zinnen het idee van een universeel basisinkomen van tafel geveegd omdat dit de enorme inkomenskloof niet kon oplossen. Dat laatste is zeker waar, maar dat zegt nog niets over het nut van het basisinkomen.  

Ook beweerde hij dat de toenemende automatisering en computerisering vooral de sociaal lagere klassen, armsten en intellectueel minder ontwikkelde mensen zal gaan treffen. Waarschijnlijk  klopt dat wel maar, zeker zullen ook middenklasse-beroepen getroffen worden, denk aan boekhouders, advocaten en zelfs artsen.  

Zijgevel Novaliscollege Eindhoven

           
Om de eventuele al te grote stiltes te doorbreken toon Manfred ook regelmatig stukjes film die onder het mom van movielearning een en ander moesten verduidelijken. Het eerste filmpje ging over een jong meisje dat plastic afval op straten en in bermen opraapte en inzamelde. Daarbij kon ze uitstekend uitleggen waarom dat belangrijk was, want het plastic komt anders overal terecht in het milieu en magen van dieren . Kinderen geven ons het voorbeeld en komen tenminste in actie zoals er ook een jongetje was die in Duitsland bomen ging aanplanten en een Zweeds basisschool meisje dat staakte omdat ze vindt dat volwassenen te weinig doen voor het wereldklimaat. Deze actie is overgenomen door middelbare scholieren in BelgiĆ« en Nederland.  

Van Doorn eindigde met een langer stukje uit een Disney tekenfilm van een klein meisje dat de strijd aangaat met de vurige in opstand komende moeder Aarde. Een aardige afsluiting van de avond vanuit een entertainment oogpunt.

Voor de inhoud zullen we echter toch eerder te rade moeten gaan bij de verschillende boeken die Manfred heeft geschreven. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek:”This is crucial” . Wat er dan zo belangrijk en cruciaal is zullen we pas later kunnen ontdekken.
Eerder schreef hij: “This is the And”, “Zin in opvoeden”, “Loopbaanladders en wereldbanen”. Opvallend genoeg schreef hij deze boeken samen met anderen zoals de eerste samen met zijn zoon Victor van Doorn. Het tweede boek samen met Brechje de Koning en het derde boek met Caroline Wiedenhof . Dat zal de leesbaarheid zeker ten goede komen.                    


Interieur Novaliscollege vanaf eerste verdieping